Kimchi recept
Pokud jste ještě o tomto chutném zázraku plném vitamínů a probiotik neslyšeli je na čase to změnit. Tato korejská specialita se připravuje z pekingského zelí a zeleniny. Vše je zalité kořeněným nálevem, ve kterém nemůže chybět chilli paprička, česnek, čerstvý zázvor, rybí omáčka a cukr či med. Při volbě zeleniny byste určitě měli sáhnout po jarní cibulce, mrkvi a bílé ředkvi, další druhy záleží na vaší chuti, hodí se okurka, pórek, šalotka, ředkvičky, dokonce i nashi.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Ingredience (na nádobu o obsahu cca 2 litry):
- 2 hlávky pekingského zelí
- 150 g mrkve
- 150 g bílé ředkve
- 1 svazek jarní cibulky
- Pasta:
- 25–50 g cukru nebo medu (množství zvolte podle chuti)
- 70 g rýžové mouky (nahradit se dá bramborovým či kukuřičným škrobem)
- 150 ml vody
- 30–50 g zázvoru (množství zvolte podle chuti)
- 1 větší cibule
- 1 hlavička česneku
- čerstvé chilli papričky (použít se dají i sušené – množství zvolte podle chuti)
- 50–100 ml rybí omáčky (množství zvolte podle chuti)
- Na prosolení:
- 500 g mořské soli
Způsob přípravy
Pekingské zelí očistěte, omyjte, nechte oschnout a pak ho nakrájejte na kostky přibližně o velikosti soust. Ty sypejte po vrstvách do velké mísy a každou nasolte. Nakonec obsah misky důkladně promíchejte tak, aby byl každý kousek solí pokrytý. Ta zajistí, že bude zelí krásně měkké, ale zároveň i křupavé. Prosolené zelí pak nechte osm hodin v misce odpočívat a každou půlhodinu ho promíchejte. Proces můžete urychlit tak, že nakrájené zelí zalijete na dvě hodiny slaným nálevem a zatížíte ho například kuchyňským prkénkem, aby byly všechny kousky ponořené.
Mezitím si připravte pastu. V menším kastrůlku svařte vodu s cukrem a rýžovou moukou nebo škrobem na kašičku a nechte vychladnout. Do mixéru dejte nakrájenou cibuli, zázvor, česnek, přidejte vychlazenou kašičku a umixujte na hrubší pastu. Tu přendejte do velké mísy, přilijte rybí omáčku, přidejte najemno nasekané čerstvé chilli papričky a vše dobře promíchejte. Pokud použijete sušené chilli, přidejte pro chuť i trochu mleté sladké papriky.
Nasolené zelí nyní několikrát propláchněte tak, aby bylo slané jen tak akorát. Opravdu je nutné ho průběžně ochutnávat.