Kaše z quinoy a jablek recept
Semínka merlíku čilského, která známe také pod názvem quinoa, nejsou jen módní záležitostí zdravé stravy. Quinoa byla jednou z nezbytných potravin starých jihoamerických civilizací a nabízí toho opravdu hodně. Je přirozeně bezlepková a obsahuje bohaté množství minerálů a vitamínů. Tato pseudoobilovina se skvěle hodí například pro přípravu kaší, do salátů nebo jako příloha k masu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 80 g vloček z quinoy (nebo zrníček)
- 400 ml neslazeného ořechového mléka (lískooříškové, mandlové)
- 1 menší hrst vlašských ořechů
- 2 kyselejší jablka
- 4 lžičky rozinek
- ½ vanilkového lusku (nebo ½ sáčku vanilkového cukru)
- sůl
Způsob přípravy
Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a vyškrabeme zrníčka. Do hrnce nalijeme ořechové mléko, přidáme vanilkovou dřeň, vločky, špetku soli a směs za občasného míchání povaříme asi čtvrt hodiny.
V mezičase nasekáme nahrubo ořechy. Jablka umyjeme, zbavíme jadřinců a nahrubo nastrouháme. Ovoce i ořechy přidáme do uvařené kaše, promícháme a hrnec přiklopíme poklicí. Vypneme sporák a kaši necháme pět minut odpočinout.
Hotovou kaši zdobíme rozinkami.