Kaše z květáku a čerstvého sýru recept
Bramborová kaše je klasika, která se nejčastěji podává jako příloha k masu. Brambory patří mezi základí potraviny našeho jídelníčku, ale občas je dobré potraviny prostřídat a vyzkoušet tradiční recepty z netradičních surovin. Kaše z květáku a čestvého sýru je nejen chutná, ale navíc splňuje pravidla pro low carb stravování. Bez výčitek si tak na ní mohou pochutnat i lidé stravující se dietně.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 středně velký květák (cca. 500 g)
- 4 lžíce smetanového čerstvého sýru
- špetku mletého muškátového oříšku
- pepř
- sůl
Způsob přípravy
Z omytého květáku odřízneme košťál a hlavu rozdělíme na růžičky.
Růžičky vložíme do mísy se slanou vodou a necháme květák asi dvacet minut odpočinout. Vyplaví se tak z něj všechna drobná zvířátka, která hledala v květáku útočiště.
Vodu slijeme, květák propláchneme a vložíme do čerstvé vroucí osolené vody. Povaříme ho přibližně 15 minut.
Vařený květák jemně osušíme a ještě horký ho rozmixujeme tyčovým mixérem. Ke vzniklé kaši přidíme trochu másla a čerstvý sýr. Směs dochutíme muškátovým oříškem, solí, pepřem, promícháme a můžeme servírovat.
Kaši podáváme jako přílohu k masu nebo v kombinaci se zeleninovým salátem.