Karbanátky recept
Tento pokrm se dá snadno obměňovat. Milovníci bohaté masové chuti mohou k ingrediencím přihodit na kostičky nakrájenou, opraženou anglickou slaninu nebo kousek uzeného. Kdo si na tolik masa nepotrpí, může jeho část nahradit třeba kapustou nebo nastrouhanou cuketou. Ať už se rozhodnete tak či tak, důležité je mít základní recept. A tady je…
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g směsi mletého a vepřového masa
- 1 houska nebo 2 plátky toastového chleba
- mléko na namočení pečiva
- 1 vejce
- 2 stroužky česneku
- 1 středně velká cibule
- 1 lžíce rajského protlaku
- sůl
- pepř
- strouhanka
- čerstvé bylinky - tymián, oregáno, majoránka (nebo sušené)
- olej na smažení
Způsob přípravy
Housku nakrájíme na kostičky a namočíme v hlubokém talíři do mléka. Po chvilce ji vyndáme a vymačkáme přebytečnou tekutinu. Pokud zvolíte toastový chléb, postup je stejný, jen plátky namáčíme vcelku a pak je natrháme rukou nebo vidličkou.
Do mísy dáme navlhčené pečivo, 1 vejce, prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou cibuli, protlak a dochutíme solí, pepřem a bylinkami. Směs pečlivě prohněteme rukama, a když bude třeba, přidáme strouhanku.
Připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem a troubu rozpálíme na 180 - 190 °C. Ruce navlhčíme vodou a z masové směsi tvarujeme karbanátky, které ukládáme na plech. Pečeme je přibližně 15 - 20 minut.
Karbanátky podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.