Karamel recept
Hotový karamel uskladněný v lednici nám vydrží několik týdnů. Můžeme ho použít při přípravě sirupů, ochucení krémů nebo jako polevu u zmrzlinových pohárů a jiných dezertů.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 0,5 šálku cukru
- 2 lžičky vody
- 1 až 2 kapky potravinářkého barviva
Způsob přípravy
Hotový karamel uskladněný v lednici nám vydrží několik týdnů. Můžeme ho použít při přípravě sirupů, ochucení krémů nebo jako polevu u zmrzlinových pohárů a jiných dezertů. V silnostěnném hrnci rozpouštíme cukr s trochou vody za stálého míchání a při nízké teplotě.
Jakmile se krystalky cukru rozpustí a karamel získá světlou zlatohnědou barvu, odstavíme hrnec z plotny. Pokud má světlejší barvu, přidáme pár kapek potravinářského barviva. Karamel můžeme používat hned horký, nebo ho dáme vychladit do ledničky pro pozdější použití.