Kapustové karbanátky recept
Karbanátky jsou velmi oblíbený rodinný pokrm, který je rychlý a snadno proveditelný. Nemusí však být vždy připraveny z mletého masa. Co takhle zkusit kapustu? Kdo se bez masa neobejde, přidá uzené maso a ten, kdo ho nemusí, ho jednoduše vynechá.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 středně velká kapusta
- 2 vejce
- 1 - 2 housky
- 120 ml mléka
- 20 g změklého másla
- 1 menší cibule
- 60 g vařeného uzeného masa
- 150 g strouhanky
- tuk na smažení
- sůl a pepř
- Na obalení:
- strouhanka na obalení
- 2 vejce
Způsob přípravy
Kapustu omyjeme, zbavíme nehezkých ovadlých listů a spaříme. Poté ji vložíme do hrnce, do vroucí osolené vody, vaříme doměkka, pak scedíme a na sítu necháme důkladně okapat. Uvařenou kapustu nakrájíme nadrobno.
Housku nakrájíme na co nejmenší kostičky, namočíme v mléce, necháme pár minut nasáknout a pak vyždímáme. V míse smícháme změklé máslo se solí, dvěma vejci, nakrájenou a krátce osmahnutou cibulí, pepřem, solí, nadrobno nakrájeným uzeným masem a kapustou. Směs propracujeme rukama a přidáme tolik strouhanky, aby měla konzistenci, která drží pohromadě.
Navlhčenýma rukama z hmoty vytvarujeme karbanátky, ty obalujeme v rozšlehaných vejcích a strouhance. V pánvi rozehřejeme tuk a karbanátky opékáme z obou stran dozlatova. Po vyndání z pánve je uložíme na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk a pokrm podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší.