Kapustová polévka recept
Kapustová polévka je jednou z hustých zeleninových polévek, které můžeme podávat i ke svačině. Můžeme k ní přidat topinku z chleba, nebo čerstvou housku a máme také samostatné jídlo k večeři.
Ingredience receptu
- 500 g brambor
- 1 malý celer
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 0,5 lžičky kmínu
- 2 lžíce másla
- 250 g kapusty
- 1 cibule
- mletý černý pepř
- 1 lžička soli
Způsob přípravy
Kapustová polévka je jednou z hustých zeleninových polévek, které můžeme podávat i ke svačině. Můžeme k ní přidat topinku z chleba, nebo čerstvou housku a máme také samostatné jídlo k večeři. Očištěnou kapustu nakrájíme na malé kousky. Brambory, mrkev a celer oloupáme a nakrájíme na drobné kostky. Do hrnce s rozpuštěným máslem dáme cibuli nakrájenou na drobno, utřený česnek, mrkev, celer a brambory.
Asi tak 5 minut za stálého míchání smažíme. Pak přilijeme zeleninový vývar, opepříme, přidáme polovinu kapusty, kmín a vaříme odkryté do změknutí brambor. Pak tyčovým mixérem rozšleháme vše v hrnci na hustý krém, podle chuti dosolíme, přidáme zbytek kapusty a ještě krátce povaříme. Na talíři můžeme polévku ozdobit nakrájenými vejci uvařenými natvrdo, nebo krutony.