Jemný jablečný koláč recept
Jemný jablečný koláč v tomto receptu je klasika, kterou pekly i naše babičky. Zkuste místo obvyklého štrúdlu něco jiného.
(celý recept)
Ingredience receptu
- těsto:
- 250 g másla
- 400 g polohrubé mouky
- 8 lžic sladké smetany
- 4 lžíce cukru krupice
- 2 lžičky prášku do pečiva
- náplň:
- 900 g jablek
- 2 vanilkové pudinky
- 1 lžíce rumu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 11 lžic cukru krupice
- na dokončení:
- rostlinný olej
- 1 vejce
- 1 lžíce polohrubé mouky
Způsob přípravy
Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme mouku rozmíchanou s kypřícím práškem a nakonec smetanu. Uhněteme hladké těsto a uložíme ho na hodinu do ledničky.
Troubu si mezitím předehřejeme na 180 stupňů. V míse promícháme nastrouhaná jablka s rumem, cukrem, vanilkou a pudinkovým práškem.
Vychlazené těsto rozdělíme na polovinu. Z každé poloviny uválíme placku o velikosti plechu nebo formy na pečení. Na plech vymazaný olejem a vysypaný moukou položíme pomocí válečku jednu polovinu těsta a rozetřeme na ni jablečnou náplň. Pak náplň zakryjeme druhou rozválenou polovinou.
Povrch koláče potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ho v předehřáté troubě dozlatova.