Jemné domácí houskové knedlíky recept
Jemné domácí houskové knedlíky jsou tradiční českou přílohou, která se těší velké oblibě. Tento recept je napsán tak, aby byl srozumitelný a detailní, takže ho zvládnou i ti, kteří s vařením teprve začínají. Houskové knedlíky mají jemnou konzistenci a jsou ideální volbou k různým pokrmům, jako jsou omáčky nebo maso. V průběhu přípravy se těsto nechává kynout, což zajišťuje nadýchanost knedlíků. Po uvaření jsou knedlíky dokonale měkké a chutné, což je činí oblíbenou součástí české kuchyně.
Ingredience receptu
- 10 g čerstvého droždí (1/4 kostky)
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 350 g polohrubé mouky
- 2 rohlíky nebo housky (starší ale vláčné)
- sůl
- máslo nebo olej na potření
Způsob přípravy
Droždí rozdělíme do mísy, lehce osolíme a necháme chvíli stát, dokud se nerozpustí. Pak přilijeme vlažné mléko, přidáme vejce a vše dobře promícháme. Přisypeme malé množství mouky, znovu promícháme a následně přidáme mouku smíchanou se solí, až vytvoříme hladké, nelepivé těsto (můžeme použít vařečku nebo robot).
Nakrájíme housky na kostičky a vmícháme je do těsta (nejlépe použijeme ty starší a tvrdší). Těsto poté necháme kynout na teplém místě.
Vykynuté těsto dáme na pomoučený pracovní stůl a rozdělíme ho na dva kusy. Z každého kusu utvoříme bochánek, necháme ho chvilku kynout (přibližně 5 minut) a pak vytvoříme šišky, které opět necháme kynout na stole.
V prostorném hrnci přivedeme do varu vodu, přidáme sůl a vložíme do něj nakynuté knedlíky. Pod pokličkou je vaříme 8 minut, poté je otočíme a necháme vařit dalších 8 minut.
Uvařené knedlíky dáme na pracovní plochu, okamžitě je rozřízneme nití na dvě poloviny, propícháme vidlicí a necháme vychladnout páru.
Před podáváním potřeme teplé knedlíky zvrchu máslem nebo olejem, aby se na povrchu nevytvořila tvrdá vrstva a aby se při napařování nespojily.











