Jemné domácí houskové knedlíky recept

Tomáš Rohlena

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření60 minPočet porcí5 porcí

Jemné domácí houskové knedlíky jsou tradiční českou přílohou, která se těší velké oblibě. Tento recept je napsán tak, aby byl srozumitelný a detailní, takže ho zvládnou i ti, kteří s vařením teprve začínají. Houskové knedlíky mají jemnou konzistenci a jsou ideální volbou k různým pokrmům, jako jsou omáčky nebo maso. V průběhu přípravy se těsto nechává kynout, což zajišťuje nadýchanost knedlíků. Po uvaření jsou knedlíky dokonale měkké a chutné, což je činí oblíbenou součástí české kuchyně.

Ingredience receptu

  • 10 g čerstvého droždí (1/4 kostky)
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 350 g polohrubé mouky
  • 2 rohlíky nebo housky (starší ale vláčné)
  • sůl
  • máslo nebo olej na potření


Způsob přípravy

Droždí rozdělíme do mísy, lehce osolíme a necháme chvíli stát, dokud se nerozpustí. Pak přilijeme vlažné mléko, přidáme vejce a vše dobře promícháme. Přisypeme malé množství mouky, znovu promícháme a následně přidáme mouku smíchanou se solí, až vytvoříme hladké, nelepivé těsto (můžeme použít vařečku nebo robot).

Nakrájíme housky na kostičky a vmícháme je do těsta (nejlépe použijeme ty starší a tvrdší). Těsto poté necháme kynout na teplém místě.

Vykynuté těsto dáme na pomoučený pracovní stůl a rozdělíme ho na dva kusy. Z každého kusu utvoříme bochánek, necháme ho chvilku kynout (přibližně 5 minut) a pak vytvoříme šišky, které opět necháme kynout na stole.

V prostorném hrnci přivedeme do varu vodu, přidáme sůl a vložíme do něj nakynuté knedlíky. Pod pokličkou je vaříme 8 minut, poté je otočíme a necháme vařit dalších 8 minut.

Uvařené knedlíky dáme na pracovní plochu, okamžitě je rozřízneme nití na dvě poloviny, propícháme vidlicí a necháme vychladnout páru.

Před podáváním potřeme teplé knedlíky zvrchu máslem nebo olejem, aby se na povrchu nevytvořila tvrdá vrstva a aby se při napařování nespojily.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Jemné domácí houskové knedlíky recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Podobné recepty jako Jemné domácí houskové knedlíky

Noky k masu
Hranolky ze syrových brambor
Papriky ve sladkokyselém nálevu
Domácí housky - uzlíky
Quinoa se zeleninou
Slané kynuté trojúhelníky se semínky


×