Jemný smetanový špenát recept
Jemný smetanový špenát je skvělou přílohou hlavně k pečeným masům. Lahodné a chutné zeleninové jídlo, podávané třeba s bramborovými knedlíky a vepřovou panenkou, může být vítaným nedělním obědem.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 balíčky zmraženého špenátu
- 2 hrnky nastrouhaného sýra Gouda
- 3 lžíce másla
- 1 menší žlutá cibule
- 1,5 hrnku smetany
- sůl
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- mletý černý pepř
Způsob přípravy
Jemný smetanový špenát je skvělou přílohou hlavně k pečeným masům. Lahodné a chutné zeleninové jídlo, podávané třeba s bramborovými knedlíky a vepřovou panenkou, může být vítaným nedělním obědem. Nejprve necháme rozmrazit špenát, slijeme z něj přebytečnou vodu a necháme ji v hustém cedníku odkapat. Ve vyšší pánvi rozpustíme máslo a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibulku až zesklovatí. Pak přidáme smetanu, muškátový oříšek, trochu osolíme a opepříme.
Přivedeme k varu, snížíme teplotu a zvolna vaříme asi 3 minuty. Nyní do pánve nasypeme nastrouhaný sýr, odkapaný rozmrazený špenát a vše dobře promícháme. Pánev zakryjeme pokličkou, směs přivedeme k varu a pak zvolna dusíme při snížené teplotě a za občasného míchání asi 8 až 1O minut. Hotový smetanový špenát ještě podle potřeby dochutíme pepřem a solí.