Jehněčí hamburgery s omáčkou tzatziki recept
Jehněčí hamburgery s omáčkou tzatziki si ugrilujeme doma nebo na zahradním grilu při posezení s přáteli. Toto svěží a chutné jídlo vaše hosty jistě nadchne.
(celý recept)
Ingredience receptu
- omáčka tzatziki :
- 1/2 lžičky soli
- 2 hrnky bílého řeckého jogurtu
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 1 salátová okurka
- 3 utřené stroužky česneku
- 1/3 hrnku nasekaných bylin (kopr,petržel,máta)
- jehněčí hamburgery:
- 700 g mletého jehněčího masa
- 4 hamburgerové žemle
- 1 lžíce sušeného česneku
- 1 lžíce drcené sušené cibule
- špetka oregana
- špetka mletého pepře
- špetka soli
- pro servírování :
- hlávkový salát
- tzatziki omáčka
- červená cibule
- sýr feta
Způsob přípravy
Jehněčí hamburgery s omáčkou tzatziki si ugrilujeme doma nebo na zahradním grilu při posezení s přáteli. Toto svěží a chutné jídlo vaše hosty jistě nadchne. Okurku nakrájíme na plátky, osolíme ji a necháme nejméně hodinu v chladnu aby pustila vodu. Pak ji nasekáme na drobné nudličky, smícháme v míse s ostatními ingrediencemi a připravíme tak omáčku tzatziki. Všechno koření na hamburgery smícháme v misce. Dvě lžičky této směsi přidáme k mletému masu a důkladně rukama prohněteme a zapracujeme koření do masa.
Nyní z masa vytvoříme karbanátky, z obou stran je okořeníme zbylou směsí a odložíme do chladna na půl hodiny. Předehřejeme gril na vysokou teplotu, rošt potřeme olejem a hamburgery grilujeme v uzavřeném grilu přibližně 3 až 4 minuty po každé straně. Hotové maso vyndáme a v grilu ještě krátce zahřejeme rozříznuté žemle. Jehněčí hamburgery podáváme na žemli, obložené cibulí, hlávkovým salátem, sýrem feta a s omáčkou tzatziky.