Jednoduché ořechové rohlíčky recept
Ořechové rohlíčky jsou delikátní pečivo s univerzálním těstem, které není slazené. Díky tomu můžete tyto rohlíčky plnit různými náplněmi – jak sladkými, tak slanými. Skvělou volbou je například kostička čokolády nebo jiná oblíbená náplň. Tento recept je ideální pro různé příležitosti a nabízí řadu možností pro kreativní variace.
Ingredience receptu
- Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 1 špetka soli
- 140 g zakysané smetany
- 1 žloutek
- 250 g másla
- Náplň:
- 120 ml mléka (přibližně)
- 250 g mletých ořechů
- 150 g cukru moučka
- 2 sáčky vanilkového cukru
- rum (podle chuti - nemusí být)
Způsob přípravy
Múku spojíme so soľou, pridáme na kocky nakrájané mäkké maslo, žĺtok a kyslú smotanu, a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a uložíme do chladničky aspoň na hodinu, alebo na celý deň.
Těsto včas vyjmeme z ledničky, rozdělíme na čtyři části a vytvarujeme bochánky.
Každý kousek rozválíme na tenkou kulatou placku o tloušťce přibližně 3 mm.
Naplníme těsto ořechem, přičemž střed necháme prázdný. Poté pomocí rádla nebo nože těsto rozdělíme na 8 dílů a každý kus rolí od okraje ke středu. Tento postup opakujeme se všemi částmi těsta, čímž získáme celkem 32 rohlíčků.
Umístíme na pečící folii nebo papír na pečení a pečeme přibližně 17 minut při teplotě 180 °C, nebo podle toho, jaké máme zkušenosti se svou troubou.
Po upečení ho bohatě posypeme cukrem.
V miske spojíme teplé mlieko s orechmi, cukrom, rumom a vanilkovým cukrom. Mlieko pridávame postupne, aby bola náplň krémovejšia a menej hustá než tá, ktorú zvyčajne pripravujeme na buchty a rohlíky.











