Játrové knedlíčky recept
Játrové knedlíčky se podávájí především v kombinaci s poctivým hovězím vývarem. Návodů na jejich výrobu je mnoho a používají se i různé druhy jater. V našem receptu hrají hlavní roli játra vepřová, která jsou tradičně dochucená majoránkou a česnekem. Polévka s játrovými knedlíčky na podzim a v zimě zahřeje, dodá sílu i potřebné minerální látky - především zinek.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 100 g vepřových jater
- 1 vejce
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- trocha másla
- majoránka
- petrželka
- pepř
- sůl
- strouhanka dle potřeby
Způsob přípravy
Játra omyjeme, zbavíme blan, nakrájíme na kousky a vhodíme je do mixéru.
K masu přidáme vejce, máslo a ingredience rozmixujeme na hladkou hmotu, kterou dochutíme pepřem, solí, majoránkou, petrželkou a utřeným česnekem.
K základu knedlíčků postupně přidáváme strouhanku až do té doby, dokud nevznikne hustější těsto. Necháme ho chvilku odpočinout, aby měla strouhanka šanci nasáknout tekutinu.
Mokrými dlaněmi z těsta postupně odebíráme kousky, z nichž tvarujeme knedlíčky. Měly by být přibližně stejně velké. Na pomoc si proto můžeme vzít lžíci nebo jiný, podobný nástroj.
Knedlíčky zavařujeme 10 - 15 minut ve vroucím vývaru.