Jahodový sirup recept
Sirup ze zralých jahod chutná výtečně a můžeme z něj připravit řadu skvělých nápojů, i alkoholických. Sirupem můžeme dochutit také dezerty, třeba zmrzliny, pudinky i koláče. Jahodový sirup se velmi hodí i k přípravě limonády. Stačí k tomu perlivá voda, sirup, kostky ledu či ledové tříště a čerstvé ovoce na ozdobu. Čím zralejší jahody jsou, tím sladší a voňavější bude výsledný sirup.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kg zralých jahod
- 750 g cukru
- 500 ml vody
- 2 citróny
- uzavíratelné lahve
Způsob přípravy
Jahody pečlivě umyjeme, zbavíme zelených stopek a rozčtvrtíme. Ovoce nasypeme do hrnce, zalijeme ho půl litrem studené vody a na středním plamenu směs přivedeme k varu.
Asi po čtvrt hodině varu přidáme do hrnce vymačkanou šťávu z jednoho citronu a směs promícháme.
Jahodovou směs propasírujeme přes síto, zachytíme ji do čistého hrnce, přidáme cukr a směs zahřejeme. Povaříme tak dlouho, dokud nezhoustne.
Sirup plníme do sterilních uzavíratelných skleněných lahví, které ihned uzavřeme a uchováváme v chladu.