Jablečná povidla recept
Jablečná povidla používáme jako náplň do domácích buchet či koláčů. Hlavně moravské koláče se bez jablečných povidel prostě neobejdou.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g cukru
- 3 kg jablek
- rum
- 1 lžička skořice
Způsob přípravy
Jablka omyjeme, oloupeme a odstraníme z nich jadřince. Nakrájíme je na menší kousky a ty vložíme do velkého kastrolu. Posypeme je cukrem a skořicí a mírně podlijeme vodou.
Za občasného promíchání pak jablka s cukrem zvolna rozdusíme na kaši. Během této doby necháme vodu úplně vyvařit. Hotová a ještě horká povidla plníme do sklenic, povrch každé zakapeme zlehka rumem a uzavřeme víčkem.
Z tohoto množství jablek bychom měli získat přibližně 2 až 2,5 kg povidel. V chladné suché spíži nám vydrží velmi dlouho.