Jablečný závin recept
Jablečný závin je klasický zákusek a při použití hotového listového těsta je jeho příprava snadná a rychlá.Pro labužníky můžeme jednotlivé kousky ozdobit šlehačkou a kompotovou višní.
Ingredience receptu
- 1 kg jablek
- 1 listové těsto
- rozinky
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 žloutek
- moučkový cukr
- trochu vody
- strouhanka
- hladká mouka
- mletá skořice
Způsob přípravy
Jablečný závin je klasický zákusek a při použití hotového listového těsta je jeho příprava snadná a rychlá.Pro labužníky můžeme jednotlivé kousky ozdobit šlehačkou a kompotovou višní. Nejprve omyjeme a oloupeme jablka a nahrubo je nastrouháme. Přebytečnou šťávu slijeme. Na pomoučeném vále rozválíme listové těsto do 2 oválných placek. Střed placky posypeme strouhankou, poklademe nastrouhanými jablky, posypeme rozinkami , vanilkovým cukrem a skořicí.
Pak ještě lehce posypeme strouhankou. Potom přeložíme obě protější strany k sobě a lehce přitiskneme. Oba záviny přeneseme na plech opláchnutý studenou vodou a potřeme rozšlehaným žloutkem. Na několika místech propíchneme špejlí. Pečeme v předehřáté troubě (180 stupňů) asi půl hodiny. Hotový závin posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na jednotlivé porce.