Jablečné šátečky recept
Jablečné šátečky jsou tou pravou podzimní pochoutkou. Jablečný závin přece není jediným skvělým moučníkem z jablek.
(celý recept)
Ingredience receptu
- těsto:
- 1/2 hrnku zakysané smetany
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1 hrnek tuhého másla nakrájeného na kostky
- 2 hrnky polohrubé mouky
- jablečná náplň:
- 2 hrnky na malé kostky nakrájených jablek
- 8 nahrubo nastrouhaných karamel
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 hrnku cukru
- 2 lžičky citronové šťávy
- 2 lžičky polohrubé mouky
- hrubá mořská sůl
- další přísady:
- hrubý krystalový cukr
- 1 vejce
Způsob přípravy
Jablečné šátečky jsou tou pravou podzimní pochoutkou. Jablečný závin přece není jediným skvělým moučníkem z jablek. Prášek do pečiva, sůl a mouku smícháme ve velké míse. Pak přidáme kostičky ztuhlého másla a důkladně prsty těsto zpracujeme, abychom dosáhli konzistence vlhkého písku. Nakonec přidáme studenou smetanu, důkladně znovu prohněteme a těsto přeneseme na pracovní desku. Pokud těsto lepí můžeme do něho přidat lžičku mouky. Nyní těsto rozválíme a obě strany posypeme moukou. Pak plát těsta složíme na třetinu, otočíme ho o 90 stupňů a znovu rozválíme. Znovu plát složíme na třetinu. Těsto zabalíme do potravinové folie a chladíme nejméně 30 minut v ledničce. Mouku, cukr, skořici, citrónovou šťávu a jablka smícháme v misce tak aby se všechno dokonale spojilo.
Troubu si mezitím předehřejeme na 200 stupňů. Vychlazené těsto znovu rozválíme a vykrájíme z něho stejně velká kolečka o průměru 8 cm. Doprostřed každého kolečka položíme jablečnou náplň, posypeme ji nastrouhanými karamelami a špetkou hrubé mořské soli. Kolem náplně necháme dostatečný volný okraj. Nakonec kolečka přehneme a okraje šátečků důkladně přitiskneme pomocí vidličky. Každý šáteček potřeme vejcem rozšlehaným se lžící vody, propíchneme ho vidličkou na třech místech, položíme na plech vyložený pečícím papírem a všechny šátečky pak pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut. Po upečení necháme šátečky chladnout na plechu ještě 10 minut. Nakonec je posypeme hrubým krystalovým cukrem.