Italská caponata s lilkem recept
Tradiční sicilské zeleninové jídlo, které svými ingrediencemi lehce připomíná ratatouille. Caponatu můžete podávat v malých porcích jako předkrm nebo jako hlavní jídlo. Výborně se hodí také jako lehká příloha k masu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 lilky
- 1 červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 10 cherry rajčat
- 10 ks zelených a černých oliv
- 2 lžíce kapary
- olivový olej
- vinný ocet
- čerstvá petrželka a bazalka
- sůl a pepř
Způsob přípravy
Nakrájejte lilek na malé kostičky (cca 1–2 cm), osolte a nechte vykapat přebytečnou vodu.
Naprudko lilek osmahneme na pánvi na kapce oleje. Jakmile se kostky lehce opečou a změknou, přidejte nakrájenou cibuli a po chvíli také česnek.
Celou směs pár minut restujte a pak zeleninu zakápněte zhruba 2 lžícemi vinného octa a nechte odpařit.
Přisypte kapary, rajčata, olivy a vše společně duste doměkka tak, aby zelenina neztratila svou barvu a nerozpadla se.
Na závěr směs dochuťte solí, pepřem a čerstvými bylinkami. Podávejte s křupavou, na másle opečenou bagetkou.
Směs můžete doplnit o malé fazolky, kukuřici, cizrnu či piniové oříšky.