Husí stehna na medu recept
Nejen na svatého Martina může husa chutnat. Maso této drůbeže je u nás hodně opomíjené a to je škoda. Sice má vyšší obsah tuku, ale i s tím se dá v kuchyni pracovat. Vyzkoušejte husí stehna na medu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 4 husí stehna
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce medu
- 1 středně velký pomeranč
- 4 jablka
- ½ lžičky hřebíčku
- 50 - 100 g hladké mouky
- špetka mletého zázvoru
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Česnek oloupeme a utřeme se solí, mletým pepřem, zázvorem a polovinou lžičky nastrouhané kůry z umytého pomeranče.
Husí stehna opláchneme, osušíme papírovou utěrkou, potřeme připravenou směsí, zakryjeme potravinovou fólií a uložíme na dvě hodiny do chladu.
Troubu předehřejeme na 160°C a připravíme si pekáček. Na jeho dno rozvrstvíme nadrobno nakrájenou cibuli. Na ni položíme stehna, potřeme je medem a přidáme hřebíček.
Z pomeranče vymačkáme šťávu a vlijeme ji do pekáčku. Nádobu přiklopíme a maso pečeme v troubě přibližně hodinu. Poté poklici sejmeme a stehna pečeme za občasného přelévání výpekem dalších dvacet minut.
Polovinu výpeku slijeme do menšího kastrůlku a pomalu vysmahneme na tuk. K němu vmícháme mouku - mělo by ji být přibližně stejné množství jako tuku a umícháme jíšku, kterou krátce osmahneme.
Jíšku zalijeme studenou vodou a necháme asi deset minut provařit. Mezitím si opláchneme jablka, zbavíme je jadřinců a nakrájíme na osminky. Nakrájená jablka vložíme do pekáče k masu, pokud je třeba, můžeme podlít vodou a bez poklice pečeme další čtvrt hodinu.
Zbylý výpek z pekáče smícháme s provařenou jíškou. Stehna podáváme s plackami, rýží nebo bramborovými pusinkami a přelijeme omáčkou.