Hruškový koláč z tvarohového těsta recept
Hruškový koláč z tvarohového těsta je vláčný a jemný. Jeden z oblíbených podzimních moučníků.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 5 zralých hrušek
- 300 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 250 g jemného polotučného tvarohu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička citronové kůry
- 200 g cukru krupice
- 3 lžíce mléka
- 2 vejce
- 150 ml oleje
- 100 g mandlí
Způsob přípravy
Hrušky oloupeme a nakrájíme na plátky. Pokapeme je citronovou šťávou. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Ušleháme tvaroh s mlékem, vejci a cukrem. Pak postupně přidáváme olej, citronovou kůru a mouku, ve které jsme rozmíchali prášek do pečiva. Důkladně umícháme hladké těsto.
Formu na koláč vymažeme olejem a vysypeme moukou. Těsto do něj rozprostřeme, poklademe je hruškami a posypeme nasekanými mandlemi. V předehřáté troubě koláč upečeme dozlatova. Na konci pečení zapíchneme do těsta špejli, a pokud ji vytáhneme čistou, máme upečeno.