Hrušková povidla na frgály recept
Pečená povidla jsou na koláče nejlepší, tvrdí Dana Vašková z Písecka, která se o recept své babičky podělila v rozhlasovém pořadu Dámská jízda a po vyzkoušení jejího předpisu mi nezbývá než souhlasit. Hrušková povidla se hodí do koláčů, dají se jimi naplnit šátečky nebo je lze jen tak namazat na chleba. Je to dobrota!
(celý recept)
Ingredience receptu
- 5 kg hrušek
- 2 lžíce jablečného octa
- 500 g krupicového cukru
- 4 lžíce rumu
- 1 lžička mleté skořice
Způsob přípravy
Hrušky oloupeme, vykrojíme jádřince a dužinu nakrájíme na menší kostičky. Troubu předehřejeme na 200 °C, hrušky rozložíme do hlubšího pekáčku, zalijeme octem a dáme na 25 minut péct.
Poté hrušky zasypeme polovinou cukru a dáme na dalších 15 minut do trouby. Po čtvrt hodině přidáme do hrnce ještě rum, skořici a pečeme dalších 5 minut.
Nakonec směs rozmixujeme a povidla plníme do sterilních sklenic. Ty uzavřeme víčkem a na čtvrt hodiny obrátíme vzhůru nohama.