Hrnková bábovka recept
Hrnková bábovka je jednoduchý moučník, který zvládne upéct úplně každý. Tento recept je na mramorovou bábovku, ale klidně se obejdeme i bez kakaa, bude stejně dobrá.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 vejce
- 1 hrnek cukru krupice
- 1/2 hrnku oleje
- 2 lžíce kakaa
- 1 citron
- 1/2 balíčku vanilkového cukru
- 1 hrnek plnotučného mléka
- 1 prášek do pečiva
- moučkový cukr na zdobení
Způsob přípravy
Troubu si předem předehřejeme na 200 stupňů. Formu na bábovku vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou.
Citron důkladně omyjeme, osušíme a nastrouháme si z něj citronovou kůru. V hnětači nejprve rozšleháme vejce s cukrem do pěny, pak za stálého hnětení postupně přiléváme olej. Mouku promícháme s práškem do pečiva a pak ji také pomalu zašleháme do těsta. Nakonec přidáme mléko, vanilkový cukr a citronovou kůru.
Dvě třetiny hotového těsta nalijeme do vymazané formy. Ve zbylém těstě rozmícháme kakao, po lžících ho pak přidáváme do formy a lehce ho při tom vtlačujeme do bílého těsta.
Bábovku pečeme přibližně 45 minut. Vyzkoušíme zapíchnutím špejle do bábovky jestli je upečená, v tom případě bychom měli špejli vytáhnout čistou.
Hotovou bábovku pocukrujeme moučkovým cukrem.