Hrachová polévka recept
Hrachová polévka je pro mnohé z nás příslovečným postrachem ze školní jídelny. Někteří si ji ale oblíbili a své místo má i na sváteční tabuli. Jak ji „omladit“ a úspěšně zařadit do moderní gastronomie?
Hrachová polévka v moderním hávu
Pro mnohé podivná tekutina neurčité barvy i chuti, pro jiné tradiční lahůdka. Některé pokrmy doprovází kontroverzní pověst a hrachová polévka mezi ně rozhodně náleží. Pokud se k ní stavíte podobně nedůvěřivě, věřte, že šanci si zaslouží.
Může totiž být alternativou na štědrovečerní tabuli v případě, že neholdujete rybám. Víte ale vlastně, jak ji připravit? Důležité je si v první řadě ujasnit, že hrachová polévka rozhodně není totéž jako hrášková. Základní rozdíl tkví v tom, že ta hrášková se vyrábí z čerstvého hrachu, zatímco do tradiční hrachové jednoznačně patří ten sušený.
Tento pokrm se konzumuje už od starověku a postupem času se stal neodmyslitelnou součástí celé řady kultur. Běžně se tak s různými variacemi na tuto polévku setkáte v USA, v Austrálii i v řadě evropských kuchyní. Typická je pro německou kuchyni, ale také pro tu českou.
Hrachová polévka je oblíbená proto, že je velmi chutná, zdravá a dokáže nás zasytit. Poslouží tak i jako hlavní jídlo. A umí také skvěle zahřát, což je výhodné zejména v období zimy. Výhodou je i to, že hrách patří v segmentu luštěnin v současné době k tomu nejlevnějšímu. Vydatný oběd vás a váš rozpočet tak v tomto případě „nezruinuje“.
Tipy a triky pro vylepšení hrachové polévky
Hrachovou polévku je výhodnější vařit z hrachu půleného loupaného. Uvařit ji lze shodně i z celého hrachu, rozdíl tkví ale v tom, že se luštěnina musí předem namočit. A to s dostatečným časovým předstihem, tato forma potřebuje 24 hodin.
Na tradiční postup vaření z celého hrachu jsou zvyklé naše babičky, které ten půlený loupaný k dispozici neměly. Ale moderní hospodyně si povětšinou práci už usnadňují. Ovšem pokud byste si chtěli zjednodušit práci více, je nutné upozornit, že vaření v tlakovém hrnci není vhodné, částice hrachu by totiž mohly ucpat ventil zařízení.
Druhou stěžejní složkou je vývar. V případě, že použijete zeleninový, předložit ji na stůl můžete dokonce i vegetariánům. Doporučeno bývá použít kromě zeleninového vývaru optimálně drůbeží.
V případě vegetariánů samozřejmě vynecháváme i slaninu, jinak je vhodné ji přidat pro dochucení polévky. Nahradit ji můžete uzeným bůčkem nebo špekem. Někteří strávnici jsou zvyklí taktéž na tradiční verzi hrachové polévky s párkem nebo klobásou.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g půleného hrachu
- 1 l vývaru
- 1 mrkev
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 až 3 stroužky česneku
- podle chuti sůl, pepř
- podle chuti bylinky (majoránka, saturejka, tymián, petrželka)
Způsob přípravy
Hrách je potřeba nejprve přebrat a propláchnout. Připravte si dostatečně velký hrnec, do něj nasypte hrách a zalijte dostatečným množstvím vody nebo 500 ml vývaru.
Přidejte mrkev pokrájenou na kostičky a bylinky, tradičně se do hrachové polévky dává hlavně majoránka. Některé recepty rovněž doporučují v této fázi do receptu začlenit cibuli s napíchanými hřebíčky a rovněž bobkové listy.
Hrách vaříme doměkka, což zabere přibližně hodinu. Na konci vaření osolte dle potřeby. V případě, že máte slaný vývar, znovu už nesolte. Vyvařené bylinky také můžete vyhodit, některé recepty je ale ponechávají.
V dalším hrnci si nechte rozehřát máslo, na kterém osmažíte mouku. Pečlivě míchejte, aby se nespálila. Vzniklá jíška by měla být cca za 5 minut krásně růžová. Lze do ní také přibližně minutu před dokončením přidat sladkou papriku, ale není to úplně nezbytné.
Následně ji zalijte zbylým množstvím vývaru, přiveďte k varu a zvolna nechte vařit. Hrách i mrkev prolisujte přes síto do vývaru a společně ještě nechte krátce povařit.
Polévku promíchejte, podle chuti dosolte, případně dopepřete a přidejte zbytek másla. Na závěr vmíchejte česnek. Podávejte nejlépe s chlebovými krutony. Stejně tak na závěr můžete přidat i trochu smetany ke šlehání. Pak stačí polévku se smetanou ještě krátce prohřát, ale pozor už nevaříme.