Hovězí zadní maso recept
Je méně tučné než vepřové a hovězí je i bohatým zdrojem bílkovin, ale také železa. Maso z kýty nebo plece tedy hovězí zadní, se hodí pro pečení, dušení, opékání a připravit z něj lze například chutné plátky, rolády nebo závitky. Vyzkoušejte recept na hovězí na divoko.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 4 plátky hovězí kýty
- 250 g zakysané smetany
- 3 - 4 stroužky česneku
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička drceného jalovce (jalovčinek)
- 2 - 3 lžíce oleje
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Plátky kýty zakryjeme potravinovou fólií, naklepeme je a po stranách trochu nařízneme ostrým nožem, aby se při tepelné úpravě nezkroutily. Česnek utřeme se solí a směs natřeme na naklepané maso. To pokapeme olejem, dáme do misky, zakryjeme fólií nebo víčkem a necháme ho minimálně hodinu odležet v chladu.
Odleželé maso potřeme hořčicí, posypeme kořením a orestujeme na rozpáleném oleji z obou stran. Když se maso zatáhne, podlijeme ho vodou a dusíme doměkka.
Jakmile maso změkne, vyndáme ho z pánve, zbylou šťávu zahustíme smetanou a krátce prohřejeme. Plátky podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem.