Hovězí zadní kýta recept
Hovězí zadní kýta pomalu dušená pod pokličkou v troubě při mírné teplotě několik hodin je křehká a maso se vám bude rozplývat na jazyku. Třeba s bramborovými knedlíky a červeným zelím. Nebo raději s bramborovou kaší?
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kg hovězí kýty
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce sušené majoránky
- 1/3 celeru
- 2 mrkve
- 1 lžíce hladké mouky
- 200 ml suchého červeného vína
- 200 ml masového vývaru
- mořská sůl
- mletý černý pepř
- olivový olej
Způsob přípravy
Troubu předehřejeme na 150 stupňů. V trošce oleje rozmícháme špeku soli, pepře a majoránku a touto směsí důkladně potřeme maso ze všech stran. Pak ho v pekáči na rozpáleném oleji důkladně opečeme aby se zatáhlo.
Do pekáče přidáme na kroužky nakrájenou cibuli, plátky česneku a vše zalijeme vývarem a červeným vínem. Pekáč přikryjeme víkem a v předehřáté troubě maso zvolna dusíme 3 až 4 hodiny.
V druhé polovině této doby k masu přidáme na proužky nakrájenou mrkev a celer. Když je maso měkké, vyndáme ho na talíř a zbylou omáčku i se zeleninou propasírujeme přes cedník. Přivedeme ji k varu, podle potřeby dolijeme vývarem, zahustíme moukou rozmíchanou ve studené vodě a ještě ji 10 minut povaříme. Při tom ji podle chuti dosolíme nebo okořeníme.
Maso nakrájíme na plátky a omáčku k němu podáváme zvlášť.