Sdílet:

Hovězí přední recept

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření120 minPočet porcí4 porce

Krk nebo kližka z hovězího dobytka patří do skupiny tzv. hovězího předního masa. Hodí se k dušení, vaření a dá se i dobře namlít. Kližka se hodí například na guláš. Je o něco méně prorostlá než hovězí krk, z něhož se dají připravit například skvělé omáčky, třeba rajská. Recept naleznete níže.
(celý recept)

Krk nebo kližka z hovězího dobytka patří do skupiny tzv. hovězího předního masa. Hodí se k dušení, vaření a dá se i dobře namlít. Kližka se hodí například na guláš. Je o něco méně prorostlá než hovězí...

Ingredience receptu

  • 1 kg hovězího předního - krk
  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 4 bobkové listy
  • 6 kuliček černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • Pár snítek čerstvého tymiánu
  • 25 g másla
  • 25 g slunečnicového oleje
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 polévková lžíce třtinového cukru
  • 2 rajské protlaky
  • Sůl
  • špetka skořice
  • citronová šťáva a kůra na dochucení


Způsob přípravy

Maso svážeme potravinovým provázkem, uložíme ho do většího hrnce a zalijeme litrem a půl vody. Mrkev očistíme a přidáme do hrnce, stejně jako jednu rozpůlenou cibuli a jednu až dvě snítky tymiánu. Maso vaříme přibližně hodinu až hodinu a půl, dokud nebude měkké. Pak ho vyndáme z hrnce, uložíme stranou a necháme vychladnout.

Vývar přecedíme a mrkev i tymián vyndáme. V menším hrnci rozehřejeme máslo společně se slunečnicovým olejem, přidáme najemno nakrájenou zbylou cibuli a osmahneme ji. Když je dozlatova, přidáme bobkový list, nové koření, pepř a opět orestujeme. Po chvilce směs zasypeme moukou a za stálého míchání vytvoříme jíšku, kterou necháme chvilku opéct.

Do jíšky vmícháme protlaky a rozředíme je vývarem. Z omáčky vybereme koření a dochutíme ji solí, citronovou šťávou, kůrou a nakonec skořicí. Pokud se v ní vytvoří pucky, propasírujeme ji ještě přes síto.

Omáčku podáváme s masem nakrájeným na plátky a houskovým knedlíkem.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Hovězí přední recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Hovězí přední.
Nebo hledejte podobné podle části názvu hovězí přední .
Hledat podobné recepty na internetu jako Hovězí přední


×