Hovězí přední recept
Krk nebo kližka z hovězího dobytka patří do skupiny tzv. hovězího předního masa. Hodí se k dušení, vaření a dá se i dobře namlít. Kližka se hodí například na guláš. Je o něco méně prorostlá než hovězí krk, z něhož se dají připravit například skvělé omáčky, třeba rajská. Recept naleznete níže.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kg hovězího předního - krk
- 2 cibule
- 1 mrkev
- 4 bobkové listy
- 6 kuliček černého pepře
- 4 kuličky nového koření
- Pár snítek čerstvého tymiánu
- 25 g másla
- 25 g slunečnicového oleje
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 1 polévková lžíce třtinového cukru
- 2 rajské protlaky
- Sůl
- špetka skořice
- citronová šťáva a kůra na dochucení
Způsob přípravy
Maso svážeme potravinovým provázkem, uložíme ho do většího hrnce a zalijeme litrem a půl vody. Mrkev očistíme a přidáme do hrnce, stejně jako jednu rozpůlenou cibuli a jednu až dvě snítky tymiánu. Maso vaříme přibližně hodinu až hodinu a půl, dokud nebude měkké. Pak ho vyndáme z hrnce, uložíme stranou a necháme vychladnout.
Vývar přecedíme a mrkev i tymián vyndáme. V menším hrnci rozehřejeme máslo společně se slunečnicovým olejem, přidáme najemno nakrájenou zbylou cibuli a osmahneme ji. Když je dozlatova, přidáme bobkový list, nové koření, pepř a opět orestujeme. Po chvilce směs zasypeme moukou a za stálého míchání vytvoříme jíšku, kterou necháme chvilku opéct.
Do jíšky vmícháme protlaky a rozředíme je vývarem. Z omáčky vybereme koření a dochutíme ji solí, citronovou šťávou, kůrou a nakonec skořicí. Pokud se v ní vytvoří pucky, propasírujeme ji ještě přes síto.
Omáčku podáváme s masem nakrájeným na plátky a houskovým knedlíkem.