Hovězí ořech recept
Hovězí ořech je velmi kvalitní maso z kýty. Připravuje se většinou pečením nebo dušením. Přílohou bývají vařené brambory nebo dušená zelenina.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1,5 kg hovězího ořechu
- 250 ml červeného vína
- 250 ml hovězího vývaru
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce sušené majoránky
- špetka barevného mletého pepře
- špetka soli
- olivový olej
- hladká mouka
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 160 stupňů. Maso osolíme a opepříme. V pekáči ho pak na oleji zprudka opečeme ze všech stran.
Do pekáče na dno nasypeme nahrubo pokrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Položíme na to opečené maso, posypeme majoránkou a vše zalijeme vývarem a vínem.
Pekáč zakryjeme víkem a v předehřáté troubě maso zvolna pečeme asi 2 hodiny. Pak k masu přidáme mrkev nakrájenou na silnější kolečka a přikryté dále pečeme přibližně další hodinu. Když je maso měkké, odložíme ho na talíř, zbylou šťávu zaprášíme moukou a povaříme ji ještě 15 minut.
Hotovou omáčku propasírujeme a podle chuti okořeníme. Pečené maso nakrájíme na plátky a každou porci přelijeme omáčkou.