Hovězí líčka podle Pohlreicha recept
Hovězí líčka podle Pohlreicha jsou jídlo pro labužníky. Jemné, dlouho pečené maso chutná skvěle. Přílohou bývá bramborová kaše nebo šťouchané brambory.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 800 g hovězích líček
- 1 menší cibule
- 300 g mrkve
- 300 g celeru
- 100 ml suchého červeného vína
- 1, 3 l hovězího vývaru
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- sůl
- mletý černý pepř
Způsob přípravy
Z masa nejprve odstraníme velkou šlachu. Ty malé necháme, jsou při pečení masa důležité. Líčka překrájíme na trochu menší kousky, osolíme a opepříme. Ve vysoké pánvi rozehřejeme olej s máslem a maso na něm opečeme ze všech stran. Pak ho přendáme do připraveného většího pekáče.
Troubu si předehřejeme na 140 stupňů. V hrnci s rozehřátým tukem opečeme dozlatova mrkev a celer nakrájené na malé kousky. Teprve pak k nim přidáme cibuli nakrájenou na proužky a vše společně za stálého míchání opékáme až cibule zezlátne. Pozor, abychom ji ale nespálili.
Hnědou, ale nespálenou zeleninu zalijeme vínem a necháme povařit, až část vína vyvaříme.Poté přidáme vývar a vše přivedeme k varu. Hned potom vývarem se zeleninou zalijeme maso v pekáči tak, aby bylo nejméně do tří čtvrtin ponořené. Pekáč vložíme do předehřáté trouby a maso pečeme 3 hodiny.
Po této době by mělo být maso perfektně měkké. Opatrně ho vyndáme z pekáče a zeleninu i se šťávou přepasírujeme přes cedník. Můžeme i dvakrát, aby vznikla jemné omáčka. Podle chuti ji můžeme dosolit nebo okořenit pepřem.