Houskový knedlík vařený v páře recept
Houskový knedlík vařený v páře je snadný recept, který zvládne i začínající kuchařka. I když příprava trvá delší dobu kvůli kynutí, samotný proces vaření je opravdu jednoduchý. Tento pokrm je klasickým zástupcem české kuchyně a skvěle se hodí jako příloha k mnoha jídlům.
Ingredience receptu
- 0.5 lžiček sůl
- 1 ks vejce
- 2.50 dl mléko
- 2 ks houska
- 30 g droždí
- 250 g hrubá mouka
- 250 g polohrubá mouka
Způsob přípravy
Ve velké míse nebo pekárně smícháme všechny ingredience kromě nakrájených housek. Necháme směs asi 45 minut v teple kynout. Poté přidáme kostky housek a důkladně prohněteme. Těsto na knedlíky necháme kynout dalších 15 minut. Následně rozdělíme těsto na dvě části, vytvarujeme šišky a necháme je naposledy kynout ještě 15 minut.
Nejprve si vezmeme velký hrnec a nalijeme do něj asi 3 cm vody. Uprostřed umístíme menší hrnec s vodou, na něj položíme pařáček na vaření knedlíků a pokryjeme ho plátěnou utěrkou. Hrnec zakryjeme poklicí a necháme vodu vařit. Knedlíky umístíme na utěrku, přikryjeme poklicí a vaříme je v páře po dobu 35 minut.
Tyto knedlíky z housky, vařené v páře, jsou tak lehké, že se při krájení v knedlíkovém kráječi snadno deformují. Já je krájím pomocí nitě.











