Houskové knedlíky bez kvasnic recept

Tomáš Rohlena

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření40 minPočet porcí8 porcí

Vychutnejte si měkké domácí houskové knedlíky, které se při vaření nerozpadnou a nevyžadují kynutí. Tyto knedlíky zůstávají pevné a na talíři se nerozmočí, takže jsou ideální přílohou k různým pokrmům. Tento jednoduchý recept zvládne i naprostý začátečník.

Ingredience receptu

  • 1,5 lžička sůl
  • 2 ks žloutek
  • 200 ml mléko
  • voda
  • 0,5 balíčků prášek do pečiva
  • 500 g hrubá mouka
  • 2,5 ks starší rohlík


Způsob přípravy

Rohlíky staré alespoň jeden den nakrájíme na kostičky. Nejprve je rozřízneme na třetiny podél, pak otočíme o 90 stupňů a znovu nakrájíme na třetiny. Nakonec je krájíme na malé kostky přes kratší strany. Tyto kostičky můžeme použít i po několika týdnech, když jsou usušené a tvrdé.

Větší míse smícháme mouku, sůl a půlku balení kypřícího prášku. Následně přidáme žloutky (bílé si můžeme uložit v lednici na bílkový chlebíček) a mléko a vše důkladně promícháme. Těsto by mělo být husté, ale stále schopné pomalu téct. Na těsto posypeme kostičky rohlíků, které můžeme nechat odpočívat několik hodin bez ovlivnění kvality. Mezitím si můžeme připravit například omáčku.

Ve velkém hrnci zahříváme 3 litry vody až k varu, zatímco těsto pečlivě smícháme s rohlíky. Pokud se kostky obtížně integrují do těsta, přidáme mléko; pokud je těsto příliš řídké, přisypeme trochu mouky.

Vedle sporáku si nachystáme misku s vodou na namáčení rukou. Jakmile voda v hrnci začne vřít, namočíme do ní jednu ruku, vezmeme polovinu těsta a s pomocí druhé, také namočené ruky, vytvarujeme šišku dlouhou přibližně 20 cm. Musíme dbát na to, aby v šišce nebyly žádné praskliny, jinak by mohl knedlík při vaření prasknout.

Vložíme šišku do vroucí vody a ze zbývajícího těsta připravíme druhou. Obě šišky vaříme 30 minut. Po 10 až 20 minutách knedlíky otočíme tak, aby vlhká strana byla nahoře. Tyto houskové knedlíky se nerozvaří, takže není problém, když zůstanou ve vodě o pár minut déle.

Hotové houskové knedlíky bez kvasnic vyjmeme z vody a necháme je okapat. Poté knedlíky nakrájíme na kolečka, přičemž z každé šišky bychom měli mít přibližně 15 plátků, ve kterých by měly být patrné vzduchové bublinky.

Houskové knedlíky bez kvasnic servírujeme jako přílohu k omáčkám a masitým pokrmům.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Houskové knedlíky bez kvasnic recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Podobné recepty jako Houskové knedlíky bez kvasnic

Bramborovo-rohlíkové knedlíky
Francouzský bramborový salát
Rychlé ostřejší americké brambory
Osvědčený houskový knedlík
Batátové kari placky
Domácí housky


×