Houbové placky recept
Placky se jedly už od pravěku a musím říct, že byť je to jídlo hodně prosté, u nás doma je mezi pokrmy v top desítce! U placek je skvělé to, že je můžete pojídat třeba jen pomazané máslem a osolené nebo je různě ozdobit. Třeba masem a zeleninou. Podzimní varianta placek je ze žitné mouky a hub. Těsto se místo vody zadělává podmáslím, aby bylo křehčí. Je už jen na vás, zda vytvoříte placky velké nebo uděláte více malých.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 300 g čerstvých hub
- 80 g kvalitní vařené šunky
- 20 g anglické slaniny
- 1 větší cibule
- 250 – 300 g zakysané smetany
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 1 lžíci oleje
- sůl
- Na těsto:
- 500 g žitné mouky
- 300 ml vlažného podmáslí
- 10 g droždí
- sůl
Způsob přípravy
Nejprve se pustíme do výroby těsta na placky. Do mísy nasypeme mouku, do které uděláme důlek, který naplníme rozdrobeným droždím. K droždí přilijeme podmáslí, přidáme sůl a vypracujeme těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 1,5 – 2 hodiny kynout.
Na pánvi zahřejeme olej, přidáme nakrájenou slaninu a začneme ji škvařit. Když se začne vypékat, přisypeme k ní pokrájenou šunku, přidáme na plátky pokrájené očištěné houby a dusíme je 5 minut. Směs okořeníme, přidáme zakysanou smetanu a dusíme ji dalších 5 minut.
Vykynuté těsto rozdělíme na stejné kousky, které rozválíme na placku. Plech vyložíme pečícím papírem, který lehce pomažeme tukem. Placky na něj v rozestupech uložíme.
Na každou placku poklademe připravenou houbovou směs a dáme do trouby předehřáté na 250 – 300°C asi 10 – 15 minut.
Placky servírujeme teplé.