Houbová omáčka na těstoviny recept
Spojení těstovin a hub je hodně oblíbené nejen v naší kuchyni. Houbové omáčky se dají připravit na mnoho způsobů, záleží jen na tom, kolik práce si s nimi chcete dát, a také na tom, jaké suroviny máme právě v lednici a ve spíži. Na těstoviny je dost oblíbená smetanová houbová omáčka. Díky houbám a smetaně je však hutnější, a proto se najdou strávníci, kterým neudělá dobře. Houbovou omáčku můžeme připravit i v odlehčenější variantě, v níž nebude hrát prim smetana, ale zelenina a vývar. Tohle jídlo je rychlé a nenáročné, proto se do jeho přípravy můžete pustit hned jak přijdete z lesa.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 200 g čerstvých hub
- 1 menší cibule
- 2 rajčata
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 150 ml zeleninového vývaru
- citronová šťáva
- parmezán
- čerstvá bazalka
- sušený nebo čerstvý tymián a oregano
- pepř
- sůl
Způsob přípravy
Houby očistíme a nakrájíme na středně velké kousky.
Stroužky česneku oloupeme a rozetřeme se solí. Na pánvi rozpálíme olej, přidáme najemno nakrájenou cibulku, osmahneme ji a po chvíli k ní přisypeme na kostičky pokrájená rajčata.
Ke směsi přidáme nakrájené houby, utřený česnek a sušené či čerstvé koření. Základ omáčky podlijeme vývarem a dusíme ho přibližně 20 minut.
V mezičase uvaříme těstoviny dle návodu. Do hotové omáčky nasypeme těstoviny, promícháme je a podáváme.