Houbová omáčka recept
Smetanová omáčka z hub se velmi dobře hodí například k těstovinám, zejména širším nudlím, kterým se říká tagliatelle. Tento recept se u nás doma tradičně vaří na podzim, protože čerstvé houby chutnají prostě nejlépe.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g čerstvých hub
- 1 cibule
- 2 lžíce rostlinného tuku
- 2 lžíce hladké mouky
- 250 ml smetany na vaření
- 500 ml vody nebo 500 ml vývaru
- sůl
- mletý pepř
Způsob přípravy
Houby očistíme a nakrájíme na plátky nebo menší kostičky. Na pánvi zahřejeme tuk, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a osmahneme ji. Jakmile zesklovatí, přisypeme houby a krátce je podusíme. Poté je zalijeme 500 ml teplé vody nebo vývaru a dusíme skoro doměkka.
Ve zbylém čtvrt litru vody rozmícháme mouku, přilijeme ji k houbám a necháme povařit. Směs dochutíme solí, pepřem a nakonec k ní přilijeme smetanu a krátce prohřejeme. Pokud by byla konzistence omáčky příliš hustá, rozředíme ji vodou. Hotový pokrm podáváme s těstovinou.