Holandská omáčka lehká recept
Chřest by byl bez holandské omáčky jen polovičatý, protože tahle světlá omáčka je k tomuto druhu zeleniny prostě bezkonkurenční. Připravit se dá hned několika způsoby a v tomto receptu naleznete trochu netradiční, odlehčený postup jak na ni.
Ingredience receptu
- 30 g másla (nejlepší je máslo s jogurtem)
- ½ citronu
- 3 vaječné žloutky
- 100 ml zeleninového vývaru
- ½ čajové lžičky plnotučné nebo dijonské hořčice
- 150 g bílého jogurtu (méně tučného)
- sůl
- bílý pepř
Způsob přípravy
K přípravě omáčky budeme potřebovat trochu více nádobí, ale tím se nenecháme odradit. V menším hrnci rozehřejeme máslo a odložíme ho stranou. Do poloviny velkého hrnce nalijeme vodu a postavíme ho na plotnu. Vodu zahřejeme tak, aby se z ní kouřilo, ale aby nevřela.
Na hrnec s vodou posadíme kovovou mísu nebo menší hrnec, a to tak, aby se voda nedotýkala dna. Pokud je třeba, trochu vody ulijeme. Do nádoby rozklepneme žloutky, přidáme hořčici, vývar a směs prošleháváme metličkou, dokud omáčka nezhoustne. Ve výsledku by měla být krémová a světlá.
Nyní do ní budeme opět za stálého míchání a pěkně pomaličku přidávat jogurt ohřátý na pokojovou teplotu, a pak rozpuštěné máslo. Omáčku dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou, krátce prošleháme a ihned podáváme.