Guláš z vepřového masa recept
Guláš z vepřového masa podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem, s rýží, nebo jen s čerstvým chlebem. Maso je jemné, měkké a rozplývá se na jazyku.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g vepřové plece
- 2 cibule
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 10 g mleté papriky
- mletý černý pepř
- kmín
- sušená majoránka
- sádlo
- hladká mouka
- masový vývar
Způsob přípravy
Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na sádle až zesklovatí. Pak přidáme mletou papriku a ještě chvíli společně ji s cibulí osmažíme.
Nyní přidáme na kostky nakrájené vepřové maso a za stálého míchání ho opečeme ze všech stran. K masu přidáme rajčatový protlak, špetku soli, pepře a kmínu, a znovu vše produsíme.
Když má maso s omáčkou tu správnou gulášovou barvu, zalijeme vše vývarem tak, aby bylo maso jen částečně ponořené. Přidáme majoránku a maso zvolna dusíme za občasného podlévání vývarem do měkka. Nakonec necháme omáčku téměř vydusit, přidáme lžíci hladké mouky, promícháme, osmahneme a znovu zalijeme trochou vývaru.
Přivedeme k varu, povaříme ještě 15 minut a během této doby podle chuti dokořeníme guláš kořením a solí.