Grilovaná krkovička na český způsob recept
Šťavnatá vepřová krkovice naložená ve voňavé marinádě, která se krásně propeče na grilu a získá zlatavou kůrčičku. Ideální volba pro letní večery s rodinou nebo přáteli.
Tip na podávání
Podávejte s čerstvým pečivem, grilovanou zeleninou, nakládanou cibulkou nebo lehkým bramborovým salátem. Výborně chutná i s hořčicí a domácím kečupem.
Ingredience receptu
- 4 plátky vepřové krkovice (cca 1,5–2 cm silné)
- 2 lžíce slunečnicového nebo olivového oleje
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 3 stroužky česneku (prolisované)
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička uzené papriky (volitelně)
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička soli - čerstvě mletý pepř podle chuti
Způsob přípravy
Ve větší misce smíchejte olej, hořčici, česnek, papriky, tymián, kmín, sůl a pepř. Vznikne voňavá pasta.
Plátky krkovice obalte v marinádě ze všech stran a vložte do uzavíratelné nádoby nebo sáčku. Nechte odležet v lednici minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc.
Rozpalte gril na střední až vyšší teplotu. Pokud používáte gril na dřevěné uhlí, nechte žár ztlumit, aby maso nehořelo.
Maso položte na rošt a grilujte z každé strany 6–8 minut podle tloušťky masa. Pravidelně otáčejte, ale zbytečně do něj nepíchejte, aby nevytékala šťáva.
Hotovou krkovičku přesuňte na prkénko, přikryjte alobalem a nechte 5 minut odpočinout. Díky tomu zůstane maso šťavnaté.