Grilovaný steak (Carne Asada) recept
Grilovaný steak (Carne Asada) pochází z mexické kuchyně. Základem všeho je zde marináda.
(celý recept)
Ingredience receptu
- špetka mletého černého pepře
- 900 g hovězího steaku
- sůl
- olivový olej
- marináda:
- 4 utřené stroužky česneku
- 2 lžíce cukru
- 1/2 hrnku nasekaného čerstvého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1/4 hrnku sojové omáčky
- 1 Jalapeno chilli paprička, mletá
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce jablečného octa
- 1/3 hrnku olivového oleje
- volitelné přílohy:
- tortilly
- avokádo
Způsob přípravy
Grilovaný steak (Carne Asada) pochází z mexické kuchyně. Základem všeho je zde marináda. Je to tak skvělé maso, že ho budete připravovat určitě častěji. Všechny přísady na marinádu důkladně ušleháme v míse. Osolené a opepřené hovězí maso v marinádě obalíme, vložíme ho do uzavíratelného plastového sáčku a uložíme do ledničky alespoň na hodinu, nejlépe ale přes noc. Gril si předehřejeme na vysokou teplotu. Steak vyndáme ze sáčku a přebytečnou marinádu odstraníme. Maso pak položíme na rozpálený grilovací rošt potřený olejem a grilujeme 7 až 10 minut.
Pak ho obrátíme na druhou stranu a znovu grilujeme několik minut. Nyní maso přendáme z přímého tepla na chladnější stranu grilu a máme-li teploměr na maso, měla by být teplota uvnitř asi 50 až 60 stupňů. Maso vyndáme z grilu, zabalíme ho do folie a necháme 10 minut odpočinout. Pak ho rozbalíme a nakrájíme na tenké plátky. Můžeme podávat s opečenou tortillou a avokádem, ale i s dalšími oblíbenými přílohami.