Grilovaný lilek s omáčkou Tahini recept
Grilovaný lilek s omáčkou Tahini je recept na úpravu lilku na japonský způsob. Lilek, nebo také baklažán, může být alternativou masa pro vegetariány.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 4 lilky
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- Tahini omáčka:
- 0,5 lžičky cukru krupice
- 1/4 hrnku sezamové pasty Tahini
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1/4 hrnku vody
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžíce nakrájené zelené petrželky
- 0,5 lžičky soli
Způsob přípravy
Grilovaný lilek s omáčkou Tahini je recept na úpravu lilku na japonský způsob. Lilek, nebo také baklažán, může být alternativou masa pro vegetariány. Jako příloha se ale také velmi dobře hodí ke grilovaným a pečeným masům. Lilky omyjeme, rozřízneme podélně na polovinu a v řezu je osolíme. Položíme je na podnos řezem dolů a necháme odležet asi půl hodiny, abychom z nich odstranili nadbytečnou vlhkost. Mezitím ušleháme ve šlehači dohladka všechny ingredience na omáčku Tahini.
Gril si předem rozpálíme na vysokou teplotu. Lilky nyní dobře osušíme papírovými utěrkami a v řezu je potřeme olivovým olejem. Položíme je jednotlivě na rošt do rozpáleného grilu řezem dolů a lehce je k roštu přitlačíme. Grilujeme asi 5 minut, pak je otočíme a grilujeme ještě asi 2 minuty. Měly by být dobře propečené. Hotové lilky na talíři ještě jednou potřeme olivovým olejem a podáváme s připravenou omáčkou Tahini.