Gratinované brambory recept
Gratinované brambory jsou smetanově lahodné. Je to samostatné jídlo, ale můžete je použít i jako labužnickou přílohu .
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g brambor typu A
- 40 g strouhané goudy
- 200 ml sladké smetany
- 1 lžíce másla
- sůl
- mletý pepř
- mletá paprika
- čerstvá zelená petrželka
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 190 stupňů. Brambory oloupeme a pomocí struhadla je nakrájíme na opravdu tenké plátky. Plátky nasypeme do mísy, přidáme špetku soli, pepře a papriky a dobře promícháme.
Pekáček důkladně vymažeme máslem a bramborové plátky do něho natěsno rozložíme. Vše zalijeme sladkou smetanou a pečeme v předehřáté troubě 35 minut.
Po této době brambory posypeme nastrouhaným sýrem a pečeme dalších asi 15 minut dozlatova. Po upečení je posypeme nasekanou petrželkou a necháme ještě 10 minut odpočívat než je naporcujeme.