Granola recept
Snídaně je základní je nejdůležitější jídlo dne. Připravte si zdravou domácí Granolu, kterou můžete darovat také svým blízkým.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Na cca 1 kg granoly:
- 200 g ovesných vloček
- 200 g špaldových vloček
- 250 g nahrubo nasekaných ořechů (použijte ty, které máte nejraději)
- ½ hrnku dýňových semínek
- ½ hrnku slunečnicových semínek
- ¼ hrnku lněného semínka
- ½ lžičky mlété skořice
- ¼ lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- špetka soli
- 200 ml medu
- šťáva z 1 pomeranče
- 150 g jablečných křížal
- 130 g nesířených brusinek v jablečné šťávě
Způsob přípravy
Předehřeju si troubu na 170 °C. Ve větší misce smíchám ovesné a špaldové vločky, ořechy, semínka, skořici a špetku soli. V hrnku promíchám med s pomerančovou šťávou, naliju na vločkovou směs a rukama pečlivě promíchám.
Vločkovou směs rovnoměrně nasypu na plech a peču 25 až 30 minut. Několikrát vločky promíchám vařečkou, aby se nespálily. Když jsou vločky a ořechy hezky zlaté, vyndám plech z trouby a granolu nechám důkladně vychladnout.
Teprve potom k ní přisypu nalámané křížaly a brusinky. Granolu uchovejte v nádobě s víkem, kde vydrží křupavá zhruba měsíc.