Francouzská cibulová polévka recept

Lukáš Svítil

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření60 minPočet porcí8 porcí

Cibulová polévka je skvělý lék na všemožné neduhy, kterými trpíme po dlouhé zimě. Nikdy předtím jste nevařili? Cibulová polévka je výborným začátkem. Máte na večeři jenom pár korun a vaše lednička je téměř prázdná? Cibulová polévka vás v tom nenechá.

Tento recept je založen na receptu, který se objevil v knize Umění francouzské kuchyně a který je vytvořen s různými skrytými fígly. Ty zjednodušují vaření cibulové polévky, ale ne moc, protože cibulová polévka je i tak velmi jednoduchá na přípravu. Při příliš liberálním zjednodušení ale ztrácí svoji transcendentní úroveň, která spočívá zejména ve vůni.

Tato zjednodušení se objevují při přípravě zkaramelizované cibulky, přidaného vývaru nebo sýra. Jenže to je ten pravý základ. Přidejte navíc opečené krutony na velmi tvrdo, aby se v polévce příliš rychle nerozpustily, a máte před očima a v puse viditelnou propast mezi úsilím a výsledkem. Tak málo úsilí s takovým výsledkem určitě stojí za to.
(celý recept)

Cibulová polévka je skvělý lék na všemožné neduhy, kterými trpíme po dlouhé zimě. Nikdy předtím jste nevařili? Cibulová polévka je výborným začátkem. Máte na večeři jenom pár korun a vaše lednička je ...

Ingredience receptu

  • 680 g žluté cibule
  • 40 g másla
  • 15 ml olivového oleje
  • 5 g kuchyňské soli
  • 1 g granulovaného cukru (pomáhá cibuli zhnědnout)
  • 25 g hladké mouky
  • 1,9 l hovězího nebo jiného hnědého vývaru
  • 120 ml suchého bílého vína nebo suchého vermutu
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 45 ml koňaku nebo brandy (volitelné)
  • Na dokončení
  • 1 lžíce nastrouhané syrové cibule
  • 1 až 2 šálky nastrouhaného sýru švýcarského typu (např. Gruyère)
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • chleba opečený dotvrda


Způsob přípravy

Na mírném ohni rozpustíme na dně 4 až 5 litrového hrnce máslo a olej. Přidáme cibuli, promícháme, aby se celá v oleji obalila a přikryjeme pokličkou. Snížíme teplotu na velmi nízkou a necháme pomalu dusit po dobu asi 15 minut. Cibule nepotřebuje vaši pozornost, takže si během dušení můžete zařídit, co potřebujete, máte na to 15 minut.

Po 15 minutách hrnec odkryjte, mírně takto zahřejte a vmíchejte do něj sůl a cukr. Cibuli potom vařte po dobu 30 až 40 minut, dokud se nezmění v rovnoměrnou zlatohnědou hmotu. Tuto část přípravy neošiďte, protože se právě teď zakládá na komplexní a intenzivní chuťový základ, který je pro francouzskou cibulovou polévku nepostradatelný. Odteď to už bude hračka.

Poté, co cibule plně zkaramelizuje, posypte ji moukou a za stálého míchání vařte 3 minuty. Přidejte víno, přidejte vývar, který poté přidávejte po troškách, za stálého míchání mezi přísadami. Dochuťe solí a pepřem. Přiveďte k varu a vařte částečně zakryté po dobu dalších 30 až 40 minut. V případě potřeby přidejte koření, ale se solí opatrně, protože sýr přidá o trochu více slanosti, než si myslíte. Pokud jej používáte, přilijte koňak. Pokud ho máte doma, neváhejte.

Odložte stranou. Domácí cibulová polévka je tak intenzivně voňavá a bohatá na chuť, že obstojí i osamocená, ale pojďme ještě o krok dál. Postup je následující.

Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia. Na velký plech vyložte šest misek nebo polévkových talířů, které můžete dát do trouby. Přiveďte polévku zpět do varu a rozdělte ji mezi šest misek. Do každé misky přidejte 1/2 lžičky nastrouhané syrové cibule a lžíci strouhaného sýra. Míchejte a kombinujte. Obalte své krutony trochou másla a dejte jich několik do misky na polévku. A na to kopec nastrouhaného sýra, kolik budete chtít.

Pečte polévku po dobu 20 minut, dokud není na povrchu lehce zhnědlá. Ihned podávejte.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Francouzská cibulová polévka recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Francouzská cibulová polévka.
Nebo hledejte podobné podle části názvu francouzská cibulová polévka .
Hledat podobné recepty na internetu jako Francouzská cibulová polévka


×