Francouzská cibulačka recept
Připravte si doma tuto delikátní francouzskou polévku zapečenou se sýrem a bagetkou. Rychlá večeře, která vás zahřeje nejen v sychravých dnech.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kg cibule
- 2 lžíce másla
- 1/2 l vývaru (zeleninový, masový)
- 150 ml bílého vína
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 2 stonky petržele hladkolisté
- 1 ks bobkového listu
- 2 lžíce pšeničné hladké mouky
- sůl a pepř
Způsob přípravy
Cibuli nakrájejte na měsíčky a připravte si svazek bylinek, takzvaný bouquet garni - tymián, petrželka a bobkový list svažte kuchyňským provázkem. Rozpalte si máslo a orestujeme na něm cibulku do hněda. Pokud restování cibulky uspěcháte, polévka tak nedosáhne té správné chuti. Na mírném plameni cibulku orestujeme po dobu cca 45 min dokud se nezačne trochu připékat, poté nalijeme trochu bína a přípečky rozmícháme.
Cibule už je dozlatova a je čas ji zasypat moukou a lehce směs orestovat. Pak přilijte víno, nechte ho odpařit, nakonec cibuli zalijte vývarem a přidejte bouquet garni. Osolte, opepřete a na mírném ohni vařte asi 30 minut. Něž je polévka hotová, nakrájejte si bagetu na šikmé plátky a na sucho ji opečte na pánvi. Nastrouhejte sýr nahrubo.
Z hotové polévky vyjměte bouquet garni a dochuťte solí a pepřem. Rozdělte ji do misek, do každé vložte plátek bagety, zasypte sýrem a prudce zapečte pod rozpáleným grilem. Ihned podávejte.