Francouzská brioška recept
Francouzská brioška je sladké pečivo původem z Francie. Můžete do těsta místo rozinek přidat kandované ovoce.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g hladké mouky
- 160 g polohrubé mouky
- 18 g droždí
- 435 g změklého másla
- 140 g cukru
- 8 vajec
- 2 lžíce rozinek
- špetka mořské soli
- 70 ml vody
- olej na potření formy
Způsob přípravy
Ve velké míse smícháme mouku, přidáme vejce, cukr a sůl a zvolna hněteme až vznikne hladké těsto. Pak přidáme teplou vodu s rozmíchaným droždím a zpracujeme tak, aby se vše dobře spojilo. Nakonec po částech přidáváme máslo, rozinky a znovu hněteme až 30 minut. Hotové těsto Zakryjeme čistou utěrkou a necháme kynout až zdvojnásobí svůj objem. Pak pomoučenýma rukama těsto stlačíme a přikryjeme potravinovou fólií.
Takto upravené těsto uložíme na 16 hodin do ledničky. Druhý den si předehřejeme troubu na 200 stupňů. Těsto přendáme do vymazané formy na chlebíček, potřeme ho rozšlehaným vejcem a pečeme asi 30 minut.
Můžeme použít i jinou formu na pečení, třeba malé mističky.