Francouzský cibulový koláč recept
Francouzský cibulový koláč si určitě zamilujete. Může být hlavním jídlem, může být třeba pohoštěním k vínu.
Ingredience receptu
- 300 g hladké mouky
- 125 g másla
- 150 g sýru Gouda
- provensálské koření
- 6 velkých cibulí
- 125 g másla
- 2 žloutky
- 250 g smetany
- olivový olej
- bílé víno
- mletý černý pepř
- sůl
- 100 ml vlažné vody
Způsob přípravy
Francouzský cibulový koláč si určitě zamilujete. Může být hlavním jídlem, může být třeba pohoštěním k vínu. Rozhodně ho zkuste a ochutnejte. Z mouky, studeného másla a vody uhněteme těsto, které necháme odpočinout nejméně hodinu, ale nejlépe přes noc, v lednici. V pánvi na oleji opečeme cibuli nakrájenou na kolečka, přidáme nakrájenou slaninu a zalijeme vínem. Dusíme, dokud se víno neodpaří. Pak odstavíme z plotny, přidáme sůl, pepř a provensálské koření a necháme vychladnout.
Do vymazané dortové formy rozprostřeme těsto tak, aby bylo na okrajích asi 2 cm zvednuté. Potřeme ho olivovým olejem a na dně lehce propícháme vidličkou. Tloušťka těsta by měla být asi 0,5 cm. Pak přidáme cibulovou náplň, do které jsme přimíchali strouhaný sýr Gouda, smetanu a žloutky. Koláč dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme přibližně 35 minut. Podáváme nejlépe vlažný.
Komentáře Francouzský cibulový koláč
V ingrediencích chybí slanina. Bohužel podobné chyby jsou i v některých dalších receptech.