Florentýnky recept
Florentýnky jsou málo známým vánočním cukrovím. Jsou ořechové a voní meruňkami. Rozhodně je vyzkoušejte a uvidíte, že je upečete každý další rok znovu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- těsto:
- 180 g polohrubé mouky
- citronová kůra z 1/2 citronu
- 160 g rostlinného tuku (např. Omega)
- 2 vanilkové pudinky
- 80 g cukru moučka
- 20 g Solamylu
- 1/4 lžičky xanthanové gumy
- meruňkový džem
- náplň:
- 1 lžíce rostlinného tuku (Omega)
- 9 lžic nasekaných vlašských ořechů
- 1 lžíce cukru krupice
- 1 lžíce vody
Způsob přípravy
Ze všech surovin uhněteme hladké těsto. Uložíme ho na 2 hodiny do ledničky. Mezitím si předehřejeme troubu na 170 stupňů a připravíme si tukem vymazaný plech.
Vychladlé těsto na vále rozválíme na placku silnou asi 3,5 mm a formičkou vykrájíme kolečka. Každé potřeme meruňkovým džemem a přeneseme na plech.
V hrnku rozpustíme tuk s lžící cukru a přidáme vodu. |Krátce povaříme a přisypeme nasekané oříšky. Náplň dobře promícháme a na každé kolečko položíme kopičku této oříškové směsi. Připravené cukroví pak v předehřáté troubě pečeme 8 až 10 minut.