Fazolová polévka se zeleninou recept
Luštěniny obsahují velké množství bílkovin, vlákniny a u vegetariánů často suplují maso. Pro naše zdraví jsou velmi prospěšné, protože posilují kardiovaskulární systém a dobře dělají i trávení. Fazole patří k oblíbeným druhům luštěnin a společně s červenou paprikou a bramborami vytvoří velmi chutnou a opravdu vydatnou polévku, která zasytí. Tenhle pokrm se skvěle hodí také na dovolenkové menu, protože ho můžete uvařit pořádný „kotel“ a polévka výborně chutná i trochu uleželá.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 200 g suchých bílých fazolí
- 1500 ml vody
- 40 g přepuštěného másla (nebo slunečnicového oleje)
- 40 g hladké mouky
- 40 g cibule
- 40 g červené papriky
- 100 g rajského protlaku
- 100 g brambor
- 1 lžíci rostlinného oleje
- cukr
- sůl
Způsob přípravy
Fazole propláchneme a na noc namočíme do vody. Druhý den vodu slijeme.
V hrnci necháme rozpustit lžíci oleje, přidáme očištěnou a najemno nakrájenou cibuli, nakrájené oloupané brambory, na tenké proužky nakrájenou papriku a fazole. Směs zalijeme vodou a přivedeme k varu.
Mezitím si v malém rendlíku rozpustíme přepuštěné máslo, k němu přisypeme mouku a za stálého míchání vytvoříme jíšku, kterou mírně opražíme. Hrnec sejmeme z plotny, do rendlíku přimícháme protlak a trochu studené vody, vše pečlivě rozmícháme metličkou a vlijeme do polévky k fazolím.
Polévku promícháme a necháme vařit tak dlouho, dokud fazole a brambory nezměknou. Nakonec ji dochutíme solí, trochou cukru a můžeme podávat.