Farmářský zeleninový koláč recept
Farmářský zeleninový koláč je z čerstvé zeleniny a dobrých sýrů. Pro milovníky slaných koláčů bez masa je tím pravým.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 listové těsto
- 4 vejce
- 1/4 šálku olivového oleje
- 1 brokolice rozebraná na malé růžičky
- 3 hrnky nasekané zelené hořčice nebo špenátu
- 3 stroužky česneku
- 1/2 šálku strouhaného čedaru
- 1 malá cibule nakrájená nadrobno
- 1/2 šálku strouhaného švýcarského sýra
- 1 šálek mléka
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
Způsob přípravy
Farmářský zeleninový koláč je z čerstvé zeleniny a dobrých sýrů. Pro milovníky slaných koláčů bez masa je tím pravým. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Na velké pánvi zahřejeme olej na vyšší teplotu a cibuli společně s brokolicí na něm restujeme až cibule zesklovatí. Pak přidáme natrhané listy špenátu a utřený česnek. Dusíme společně za občasného míchání asi 5 minut, pak odstavíme z plotny. Do vymazané koláčové formy rozprostřeme těsto a jeho okraje necháme zvednuté.
Na těsto rozetřeme brokolicovou směs. V malé misce smícháme pepř, sůl, rozmarýn, mléko a vejce. Přidáme i poloviční množství obou strouhaných sýrů a dobře je promícháme s vejci. Tuto směs pak nalijeme na zeleninu a povrch koláče posypeme zbylými sýry. Koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi tak 35 minut. Po upečení ho vyndáme z trouby a před nakrájením ještě necháme 15 minut odpočinout.