Dýňový chleba s cibulí recept
Dýňový chleba s cibulí bude výborný i úplně samotný. Ale jako příloha k masu nebo namazaný paštikou, to bude teprve pochoutka.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 máslová dýně
- 450 g hladké mouky
- 2 vejce
- 1 bílá cibule
- 1,5 lžíce sušeného droždí
- 125 ml polotučného mléka
- 125 ml vlažné vody
- 130 ml olivového oleje
- mletý černý pepř
- mořská sůl
- cukr krupice
Způsob přípravy
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Dužinu z dýně nasekáme na malé kousky, přidáme k ní 2 lžíce olivového oleje, špetku soli a pepře a směs dobře promícháme. Pak ji rozložíme na pekáč a v předehřáté troubě pečeme 15 minut.
Do vlažné vody zamícháme sušené droždí a necháme stát na teplém místě ,až vzejde kvásek. Ve šlehači ušleháme špetku cukru s vejci, olejem, mlékem a špetkou soli. Pak přidáme nadrobno nasekanou cibuli.
Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme vzešlý kvásek a cibulovou směs. Uhněteme hladké těsto, mísu zakryjeme čistou utěrkou a necháme ho na teplém místě přibližně hodinu kynout.
Do vykynutého těsta zamícháme nadrobno nasekanou pečenou dýni, těsto přendáme do olejem vymazané formy a v předehřáté troubě pečeme dozlatova asi 50 minut. Pak vyzkoušíme špejlí, je-li chleba upečený, a formu vyndáme z trouby.
Po deseti minutách chleba z formy vyklopíme a necháme vychladnout.