Dýňové rizoto recept
Rizoto v barvách podzimu? Stačí přidat dýni! Tato zelenina patří k favoritům podzimní sezony a připravit se dá na mnoho způsobů. I klasické italské rizoto s parmezánem dostane s dýní úplně jiný rozměr! Pokud sáhnete po odrůdě Hokkaido, ušetříte si spoustu práce, protože tuhle menší odrůdu dýní není třeba loupat. Rizoto je jednoduchý recept, který zvládnou připravit i začátečníci.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 450 g dýně Hokkaido
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 šalotka
- 1 stroužek česneku
- 350 g rýže na rizoto (Arborio nebo Carnaroli)
- 100 ml suchého bílého vína
- 1 litr zeleninového vývaru (nebo voda a bujón)
- 3 lžíce zakysané smetany
- 50 g parmezánu
- pepř
Způsob přípravy
Dýni rozkrojíme, vydlabeme a nakrájíme na malé kostičky. Šalotku a česnek oloupeme a najemno nakrájíme.
V hrnci necháme rozehřát máslo společně s olejem, nasypeme k nim česnek, šalotku a osmažíme je. Přidáme na kostičky nakrájenou dýni a pár minut ji dusíme.
Ke směsi nasypeme rýži (není třeba předem proplachovat) a minutu ji dusíme. Do pánve přilijeme víno a minutu ho necháme provařit. Rýži osolíme a k rizotu postupně přiléváme horký vývar. Rýži promícháváme a přibližně po 20 minutách bude uvařená.
Do hotového rizota vmícháme parmezán, zaykysanou smetanu, ochutíme ho pepřem a podáváme.