Dýňová polévka se sýrovými toasty recept
Polévka z dýně k podzimu už tak nějak patří. A hlavní důvod je ten, že vrcholí sezona této zeleniny. Dýňová polévka mívá hustou konzistenci, a když ji budete podávat s toasty zapečenými se sýrem a bylinkami, bude to jídlo hutné a vydatné. Polévka z dýně upoutá krásnou barvou, hladkou konzistencí a výtečnou chutí.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 středně velká dýně Hokkaido
- 300 g oloupaných jablek bez jadřinců + 1 celé
- 1,5 l drůbežího nebo zeleninového vývaru
- 30 g másla
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 cm široký kousek čerstvého zázvoru
- 1/2 lžičky mletého nového koření
- sůl
- 8 plátků toastového chleba nebo jiného pečiva
- 1 lžíce dijonské hořčice
- máslo
- strouhaný sýr
- bylinky - oregano, tymián
Způsob přípravy
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, česnek očistíme a rozkrájíme na tenké plátky. V hrnci rozehřejeme máslo a cibuli i česnek na něm osmahneme. Po pár minutách přidáme do hrnce nastrouhaný zázvor a nové koření. Vše minutku opékáme, aby se koření rozvonělo.
Dýni neloupeme. Zbavenou jadérek a vlákem ji rozkrájíme na kostičky, podobně jako oloupaná jablka. Hrnec přiklopíme a na mírném plameni necháme obsah za občasného míchání podusit. Asi po deseti minutách přilijeme vývar. Tekutinu přivedeme k varu a polévku vaříme 20 minut.
Změklou zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme solí. Zbylé celé balko nakrájíme na plátky, které osmažíme na troše másla.
Toasty pomažeme máslem a tenkou vrstvou dijonské hořčice. Posypeme je strouhaným sýrem, přidáme čerstvé nebo sušené bylinky a 5 - 10 minut je zapékáme v troubě, dokud se nevytvoří krustička.
Polévku servírujeme ozdobenou osmaženým jablkem a s toasty.